top of page

Expositie Erwin Olaf

Toen ik studeerde aan het Grafisch Lyceum hebben wij het regelmatig over verschillende grote fotograferen gehad. Een van de fotografen die mij enorm aansprak, en nog steeds aanspreekt, is Erwin Olaf. Een grootmeester in de fotografie.

Hij maakt naast prachtige portretten ook excentrieke beelden. Elke foto die hij maakt is tot in de puntjes geënsceneerd. Over elk detail is nagedacht en alles is helemaal uitgedacht voor de foto überhaupt gemaakt wordt. Er worden gigantische sets gebouwd voor slechts 1 foto. Er zitten dagen in om de perfecte foto te maken. Van elke foto is de belichting perfect en elk detail is te zien. Hoe langer je naar een foto kijkt, hoe meer je ziet. Elk moment zie je weer iets nieuws tevoorschijn komen in de foto.

Erwin Olaf is altijd bezig met het mooie aan de mens. Zoekt naar het mooiste en zorgt ervoor dat dit ook naar buiten komt.


Een van de beelden die het meeste indruk op mij maakte was deze.

[Foto: Erwin Olaf. Bron: Volkskrant]

Deze foto hoort in de serie 'Grief'. Erwin Olaf wilde hier graag de reactie na een slecht nieuwsgesprek vastleggen. Dit kon natuurlijk niet altijd spontaan en echt zijn, dus zorgde hij ervoor dat het er wel zo uitzag.

Dit portret vind ik onwijs krachtig. de dame staat rechtop en voor mij voelt haar pose heel sterk aan. In haar ogen staan de tranen en de emoties die haar overvielen na het gesprek.

Tot in detail is dit beeld uitgedacht, en toch voelt het echt. De emoties komen echt over en met het idee dat zij net slecht nieuws gekregen heeft, ook heel herkenbaar.


Zijn gehele tentoonstelling was te zien in het Gemeentemuseum Den Haag en in het Fotomuseum Den Haag. Het was een reis door zijn fotografie en ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt.


Erwin Olaf is een echt voorbeeld en ik hoop dat we nog meer mooi werk kunnen gaan bewonderen.

Vanaf 2 juli 2019 hangt Erwin Olaf ook in het Rijksmuseum Amsterdam tussen andere grootmeesters van de kunst in onze historie.

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page